Poznávací výlet po Ludvíkově

Dne 1. října 2011 po prohlídce radioaktivních pramenů pod Andělským vrchem přejíždíme auty do Ludvíkova ke kostelu sv. Petra a Pavla. Zde začíná prohlídka památek Ludvíkova s průvodcem RNDr. Václavem Timou. Začínáme prohlídkou hřbitova s kapličkou, jelikož přislíbené otevření kostela farářem 24. 9. 2011 v Novém Městě se nekoná. Potom jdeme ke kříži před kostelem k usedlosti čp. 28, kde na dvoře je několik památných stromů. U vrátek do dvora je sloupek z božích muk, kde býval obrázek sv. Josefa. Dále k bývalému hospodářství čp. 26, kde, v zahradě stojí památná Horákova lípa a v ní je zarostlý křížek. Potom přejíždíme na silnici k Raspenavě, kde vlevo na pastvině pod lípami je křížek Müllerkarlkreuz. Potom popojíždíme asi 300 m směr Raspenava na odbočku bývalé cesty do Přebytku, kde jsou sloupcová boží muka, takzvaná Dolní kaplička a o 200 m výš po cestě je podstavec s čitelným nápisem Anton Neuman 1881. Dále přejíždíme na silnici k Přebytku, kde je Pachtýřův a Gottlobův kříž. Potom jdeme ještě na Ludvíkovský vrch 481 mm, kde nám pan Preissler vypráví a ukazuje, kde co se nalézá.

Více v brožce „Osud krajiny v křížích a božích mukách, Ludvíkov pod Smrkem jako příklad“ k dostání v muzeu Nového Města pod Smrkem.