Schäferův kříž je ozdobou Nového Města pod Smrkem

Obnovený Schäferův kříž, který se nachází v Novém Městě pod Smrkem, za posledním domem č. p. 862, vlevo u silnice na Ludvíkov. Tento časem zapomenutý a lidmi rozvalený kříž jsem našel v roce 2002 po půlročním hledání v křovinách u silnice, podél železniční trati a na okolních pastvinách. Podařilo se mi to na základě studií starých map a doptávaní u místních obyvatel a pamětníků. Schäferův kříž původně stál pravděpodobně u cesty do Ludvíkova pod Smrkem a byl patrně přemístěn buď během výstavby železnice, nebo až po vybudování nové silnice, kdy stará cesta ztratila význam.

Nález kříže jsem nahlásil na městském úřadě v Novém Městě pod Smrkem. K povalenému torzu jsme se s přáteli ze Spolku Patron a z Občanského sdružení pro obnovu a rozvoj Nového Města pod Smrkem a okolí v roce 2011 vrátili, abychom jeho části vysvobodili ze země. Zprávu o této akci jsem zveřejnil v časopise Patron 3/2011.

Odborné restaurování a oprava křížku, který byl předtím vyzvednut a dočasně uskladněn v Hajništi, byly započaty v roce 2013. Restaurátorské práce na památce probíhaly pod vedením BcA. Jana Fedorčáka z České Lípy. V listopadu roku 2014 se kříž v celé kráse vrátil zpět na své místo a v jeho blízkosti byly vysazeny dvě lípy malolisté.

Nápis na kříži říká: Chvála Ježíši Kristu, na přední části podstavce můžeme číst: Ježíš, má láska, byl ukřižován. Skrze tvůj kříž a utrpení přivedl jsi nás k nebeské blaženosti. Zřízeno Franzem Schäferem 1854, na straně zadní pak: Opravil Franz Schäfer 1933.

Památka od svého objevení čekala na obnovu dlouhých dvanáct let. Na opravu přispěl Liberecký kraj a Nové Město pod Smrkem.

Texty k fotografiím:

01 – Schäferův kříž je ozdobou Nového Města pod Smrkem

02 – Památka se nachází na samém konci Nového Města pod Smrkem (foto Ladislav Řezáč)

03 – Korpus kříže i Krista je vyveden do nejmenších detailů (foto Ladislav Řezáč)

04 – Po desetiletích zapomnění v zemi se podstavec opět skví v celé kráse (foto Ladislav Řezáč)