Smrt Hanse Simmona

Smrt Hanse Simmona (foto Herbert Endler)

Odešel dobrovolně z tohoto světa, aby došel klidu věčného...

...nachodili jsme dne 5.11.1977 dvě a půl hodiny po lese, cestou necestou, abychom nakonec přece jen pod Černou horou nalezli hrubě tesaný žulový balvan s pamětní deskou. Místo, připomínající sebevraždu studenta Hanse Simmona.

Promiňte, měl bych začít pěkně od začátku. Tak tedy - dne 28.4.1930 se v dobových Libereckých novinách objevuje krátká zpráva o nezvěstném Hansu Simmonovi z Liberce. Cituji:

"Od pátku 25.4.1930 večer, je pohřešován 19-ti letý Hans Simmon z Liberce. Dotyčný je vyšší štíhlé postavy; má tmavě hnědé, vlnité vlasy a tmavé oči. Oblečen byl do obleku z tkané příze - bez vesty, k tomu měl světlehnědou kravatu, černé polobotky, kabát a pokrývku hlavy. Na ruce měl náramkové hodinky. Předpokládá se možnost nehody. Sdělení, předaná policejní direkci v Liberci a vedoucí k nalezení pohřešovaného, budou odměněna 1.000 K ."

Potud první zpráva z novin. Zpráva druhá následuje dne 30.4.1930 - cituji:

"Ke zprávě uveřejněné v pondělním večerním vydání našich novin uvádíme, že pohřešovaný byl známými spatřen v pátek večer, dne 25.4. v 18:30 hodin u jezírka blízko ZOO. Hans Simmon mířil vstříc jizerskohorským lesům. Následná prudká bouřka v ten samý den večer dává tušit, že se mohlo stát neštěstí".

Konec citátů z novinových zpráv o pohřešovaném.

Zprávy o Hansu Simmonovi se v novinách objevují opět až ve dnech 24. a 25.5.1930. Nejdříve je veřejnost informována o nálezu mrtvého těla nedaleko Smědavy. Na košili mrtvého jsou vyšity iniciály "H.S." Policie z Bílého Potoka podnikla kroky k identifikaci mrtvého. Dle vyjádření lékaře leží mrtvola v lese asi čtyři týdny a má se za to, že se jedná o studenta průmyslové školy Hanse Simmona z Liberce, který před stejným časem zmizel beze stopy.

Pozn.: Liberecké noviny vycházely v ranním a večerním vydání a tak stejný den večerní noviny upřesňují, že:

Mladý muž, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno v lese, spáchal sebevraždu přeřezáním tepen na obou rukou. Rány, které si způsobil, byly hluboké až na samu kost. Sebevrahovo tělo leželo opodál cesty vedoucí z Čihadel na Kristiánov nedaleko Černé hory. Podle poslední informace se skutečně jedná o Hanse Simmona, narozeného roku 1911.

Závěrem: K identifikaci se dostavil do Hejnic otec mladého sebevraha, který potvrdil smutnou skutečnost, že mrtvým je jejich syn Hans. Na otázku, co vedlo devatenáctiletého studenta k rozhodnutí ukončit svůj život v jizerských lesích se těžko hledá odpověď.

Dočítám se sice později, že se Hans Simmon v poslední době příliš věnoval studiu filosofie a stal se uzavřeným a samotářským, ale věřit se nechce, že by to byl důvod...?

Na pamětní desce je následující text:

Erlöst von Erdenleid und Schwere
fand hier in Waldeseinsamkeit
unser unvergeßlicher
Hans
in der Blüte seiner Jugend die
von ihm ersehnte ewige Ruhe
*1911      |1930
Vykoupen z pozemských útrap a tíhy
nalezl v této lesní samotě
náš nezapomenutelný
Hans
v květu svého mládí
jím vytoužený věčný klid
*1911      |1930

Text a foto Herbert Endler,
člen spolku přátel pomníčků a památných míst Jizerských hor Patron.
Prameny:
"Reichenberger Zeitung" 1930
"Gablonzer Tagblatt"
Nevrlý,M.:"Kniha o Jizerských horách"
vlastní archív autora