Spolkový výlet - Vycházka po památkách v osadách obce Višňová

Na malém nádraží v Minkovicích se nás v sobotu 16. dubna 2016 sešlo celkem třináct osob a jeden pes. Přivítal nás starosta obce Tomáš Cýrus, který se sám vycházky nemohl zúčastnit. Každý účastník dostal papírovou skládačku s popisem míst, která navštívíme.

Ve Vísce na nás čekali místní patrioti, pánové Tuhý a Štern, kteří nás podrobně seznámili s okolnostmi pádu amerického letadla na konci II. sv. války, návštěva Spolku Patron je potěšila. Nebudu popisovat jednotlivá zastavení, ale prvním bonusem byla návštěva historické elektrárny ve Vísce, což se hned tak někomu nepodaří. Vstoupili jsme do světa z časů zakládání elektrifikačních společností a před očima se točila původní turbína.

Opravený kříž Eduarda Hirschmanna jsme odhalili a vydali se vstříc druhému bonusu v podobě návštěvy keramické dílny manželu Novákových v penzionu Na bidýlku. Třetí bonus na nás čekal v muzeu ve Višňové, kde jsme mohli mimo jiné obdivovat torzo původního Hirschmannova kříže, objevené při jeho opravě a k tomu si pochutnat na koláčích, které pro nás upekla paní Matušková. Poslední zastávkou byla návštěva Pohanských kamenů. Tam jsme vycházku oficiálně ukončili. Někteří pospíchali na vlak, ale asi polovina účastníků ještě pokračovala ke kříži, který původně stal přímo u hraničního kamene č. 117/15. O jeho původu se nám doposud nepodařilo zjistit nic bližšího.

Počasí bylo krásné, až na jednu krátkou přeháňku. Jako spolupořadateli mi nepřísluší akci hodnotit, ale myslím si, že se sešla milá a veselá společnost členů i nečlenů s velikým zájmem o historii a památky tohoto kraje. A za to bych jménem Spolku Patron chtěl všem účastníkům poděkovat.