Vložit příspěvek

Vzkazy jsou určeny pro členy spolku a příznivce, takže sem vkládejte příspěvky, kterésouvisí s tematikou stránek. Ostatní příspěvky budou smazány. Z HTML tagů je možné použít pouze<a href=...> ostatní budou smazány!

Jméno
 Předmět
 Vzkaz
Vzhledem k tomu, že se najde spousta de*ilů, které baví zahlcovat vzkazy spamem, vložte prosím do pole Kontrola poštovní směrovací číslo adresy spolku (najdete ho v hlavičce stránky).
 Kontrola

Wenzerichův pomníček

Wenzerichův pomníček (foto Herbert Endler) (Florian Krause)

Reichenberger Zeitung, ze dne 21.3.1866, pod titulkem "Neštěstí".

Od dopisovatele: "Dnes k večeru byl tak nešťastně zasažen do hlavy ojí svého vozu majitel statku Florian Krause z Libverdy čp. 58, že ještě týž den v noci zemřel. K události došlo při svážení vozu plně naloženého dřevem, když se mu jeden z jeho koní splašil". Tolik tedy noviny.

Tak nevím. I zde se údaje rozcházejí, protože jiný zdroj udává, že Florian Krause z Libverdy, zvaný Wenzerich, zahynul při svážení dřeva saněmi, když byl při jejich převrácení zasažen ojí do hlavy. Skutečností každopádně je, že na místě jeho smrti dodnes stojí kamenný pomníček s tabulkou a česko-německým textem, který zvěstuje, že:

Wenzerichův pomníček (skica Emil Novák)
Na tomto místě byl dne 19. března 1866
při svážení dřeva smrtelně zraněn 32. letý
Florián Krause z Libverdy
zvaný Wenzerich
Pomníček se nazývá "Wenzerichova smrt".

Stojí tam stále jako dne 29.7.1978, když jsem jej poprvé navštívil. Stačí jít po zeleně značené cestě od Sedmitrámového mostu dolů k Bílému Potoku.

Text a foto Herbert Endler,
člen spolku přátel pomníčků a památných míst Jizerských hor Patron.
Prameny:
"Reichenberger Zeitung" 1866